Älskade Rom

28 oktober, 2014

Rom med barn, Italien

Det är så mycket med den här staden som gör mig lycklig. Gamla byggnader och fontäner där duvorna sover. Rosa moln över Tibern och Peterskyrkan när solen går ner. Trattorior som serverar god mat även riktigt sent på kvällarna.

Moppar som gasar i väntan på grönt ljus. Eller helt enkelt kör mot rött – långsamt, som om de inte syns då. Gestikulerande romare som dricker kaffe eller aperitivo. Horder av turister som vallas runt bland sevärdheterna. Den friska luften med inslag av eld och grillat sena kvällar.

Och romarnas tålamod med barnen. Här får de synas och höras. De möts av vänliga ord och rufs i håret nästan överallt. Italienarna har överseende med delade maträtter, lån av toaletter och omständliga resonemang när det ska väljas glass. På så sätt är det lätt att ha barnen med i den stora staden.

Men staden lockar oss vuxna med shopping, museer och långa promenader – inget som gillas av barnen, i alla fall inte våra. Luncher och middagar går däremot oväntat bra. Så länge vi sitter på uteservering och stället ligger på ett torg går allt galant. Barnen äter på en kvart och springer sedan runt på torget medan vi får tid för mat och prat.

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.