Brač i Kroatien. Vilken by ska man välja?

25 september, 2016

brac postira

På den kroatiska ön Brač ligger byarna som ett pärlband utmed kusten. Däremellan går slingriga bergsvägar med utsikt över kullarna och det turkosa vattnet. Sommartid befolkas byarnas smala gränder, stenhusens fönsterluckor öppnas upp, stränderna fylls och fiskebåtarna får kryssa mellan turistturerna. Här kommer vår bild av tre byar på Brač!

 

turisterna resa med barn

Tre byar på Brač

Trots att Brač tar emot en mängd turister årligen är tempot lugnt. Vågorna, doften av pinje och cikadornas spelande gör att naturen hela tiden känns nära. Kroaternas lugna sätt och det faktum att byarna är helt befriade från reklamskyltar, påstridiga försäljare och inkastare skapar ett lugn. Det är lätt att komma ner i varv och hitta semesterlunken här.

Det finns som sagt en mängd byar att välja på, och här kommer förslag på tre fina. Postira och Sutivan ligger på varsin sida om Supetar dit du kommer om du tar färjan från Split. Bol ligger på andra sidan ön. Det tar ungefär en timme med bil på små vägar rakt över ön. Det går också att ta en båt från Makarska till Sumartin och sedan köra en knapp halvtimme.

Postira – en fiskeby med charm

Postira är en fiskeby mest känd för sin mysiga hamnpromenad. Här guppar fiskebåtar nära intill varandra och restaurangerna och barerna ligger på rad. Här finns några små krogar som serverar grillad bläckfisk, ćevapi, lokala ostar och skinkor, det finns pizzeria, mer påkostade hotellrestauranger och några barer. Den som hyr hus med grill kan handla hem läckerheter från slaktaren, fisk- eller grönsaksmarknaden. Efter middagen är det fint att sammanstråla med andra semesterfirare, barnfamiljer, ungdomar och äldre bybor för att äta glass, ta en öl eller ett kvällsdopp vid någon av de små stränderna.

postiraVattenmelon och saltvatten. Somrigare blir det inte.

 

Postira bracByn är ganska tom på dagarna när solen står högt.

 

brac resa med barnHär lyssnar vi på vågkluck medan luften svalnar något.

postira i bracPå kvällen är restauranger och barer fulla.

På båda håll om hamnen finns stränder. Vår favorit ligger ett par kilometer österut från hamnen sett. Trots att stranden är liten och mysig finns två trampbåtar att hyra, en studsmatta för de mindre barnen och en härlig terrassbyggd bar med gott kaffe och skön skugga. Det enda ätbara som serveras på baren är grillad macka och glass, men vid strandkanten finns en liten kiosk som säljer majskolvar och pannkaka.

strand bracÄntligen lite tid till att läsa böcker i pinjeträdens skugga.

 

brac postiraMed utsikt över fastlandet.

Sutivan – en fin och tyst pärla

I Sutivan ligger kyrkan alldeles nära hamnen och kyrkklockan tjongar punktligt dygnet runt. Det är charmigt dagtid och enerverande nattetid. I alla fall tills man har vant sig. I det lilla centrumet finns uteserveringar, ett doftande bageri och några restauranger. På morgonen kan man dricka kaffe och titta på fiskebåtarna som återvänder med fångst. På kvällarna fylls barerna och mopparna puttrar fram på den smala gatan där uteserveringar, studsmattor och crépe-försäljare trängs.

brac resa med barnGuppande båtar, kaffe och glass.

 

brac resa med barnStora delar av byarna är bilfria.

 

En bit bort ligger lekparken, fiskaffären och grönsakshandlaren. Även i Sutivan är stränderna steniga, men den som orkar gå två kilometer belönas med en fin bukt där stranden har större stenar på stranden och sandbotten i vattnet. Där finns också en stor restaurang och bar. Inte den charmigaste, men den har mat och dricka som gör alla nöjda.

brac resa med barnEfter en lång promenad i värmen.

2012-07-25-17-00-18
Här är en bild från vår resa för fyra år sedan. Vi var lika nöjda då som nu.  

Bol – en livlig by med sandstrand

Bol ligger på andra sidan ön och är också en by med annan karaktär. Här finns öns mest kända sandstrand, Slatni Rat. Den sticker ut som en tunga i vattnet och lockar soldyrkare i massor. Postira och Sutivan är lugna små städer med begränsat utbud och stort lugn. I Bol, som ligger ett par kilometer från Slatni Rat, hittar du motsatsen – här finns natt-och folklivet. Här finns solsängar, turistshoppar, livliga barer och fest till sena natten. Den som vill ha liv, sandstrand och vacker natur ska åka hit.

Att promenera från hamnen till Slatni Rat tar ungefär tjugo minuter, men det finns en liten båt som kör dit på tio.

 

bolBol är världskänt för sin speciella strand.

I Kroatien är det lätt att komma in i en skön semesterlunk. Vänliga människor, vackra stränder och söta små byar. Grillad bläckfisk, åsnor att hälsa på och så glass förstås.

dol
brac resa med barnStrandfynden visas upp vid lunch.

 

brac resa med barnGränder, kyrkor och gamla hus. Så fint.

Hur tar man sig till Brač?

Bästa sättet att ta sig till Brač från Sverige är att flyga till Split. Från flygplatsen till hamnen går det bussar och resan tar ca 40 minuter. Färjorna över till Brač går ungefär varannan timme och resan över tar en timme. I hamnen finns det småbussar och taxi som kör dig dit du vill. Spara telefonnummer till taxichauffören, det kan komma väl till pass om du vill åka på utflykt, men inte har lust att hyra bil.

brač med barn

Categories: KroatienTags: , ,

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

  1. Monica Wistrand 14 februari, 2022 at 23:45 - Reply

    Hej, vi åker till Bol i sommar och vart där innan. Älskar stället!
    Vi vill även spendera 6 dagar i Sutivan eller Postira.
    Jag gillar båda av dina beskrivningar men om du fick bestämma en av dom vilken skulle du ta och varför.
    Tacksam för svar, Monica

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.