Venedig består av sex stadsdelar. Var ska man bo?

4 december, 2016

venedig-kanalerna

Venedig är nästan smärtsamt vackert. När kvällssolen går ner över Canale Grande och turistströmmen på Rialtobron minskar är det som en saga. De stora båtarna ger plats åt gondoler som syns som silhuetter mot det blänkande vattnet. Men var ska man bo?

Venedig är uppdelat i sex stadsdelar. De kallas sestieri och var och en har en egen historia. Här kommer korta beskrivningar av alla sex.

Var ska man bo i  venedig?

Venedig är byggt på pålar och sjunker stadigt i den dyiga marken. Det händer allt oftare att högvattnet dränker stadens kajer och tar sig in i staden och Markusplatsen är ofta vattentäckt. Under 1900-talet sjönk staden 23 centimeter och det blir värre för varje år som går. Man har tidigare trott att läget har stabiliserats, men nya mätningar visar att Venedig sjunker i allt snabbare takt och att det också tippar lite åt öster. Vetskapen om att staden inte kommer att finnas för alltid gör förstås att hjärtat klappar ännu mer för Venedig ­– la serenissima – den klarast lysande.

venedig-vy

Centralt nära Rialto och San Marco

Eftersom vi ville se de mest kända platserna i Venedig valde vi att bo i Cannaregio i närheten av stationen Rialto. Här är det nära till Rialto-bron, San Marco-platsen och många mysiga kvarter. Det är fullt av turister, men det är svårt att komma undan i denna mytomspunna stad.

venedig-batar

Cannaregio

Cannaregio ligger längs den norra sidan av Canal Grande och korsas av Cannaregiokanalen, där vattenbussarna (il vaporetto) kör hela dagen. Det är det mest folkrika området i stan och ligger ca 25 minuters promenad från den kända Rialto-bron. Hjärtat i Cannaregio är det judiska gettot som kom till på 1500-talet och som fortfarande är intakt.

venedig-kaffe

Castello

Castello är den största stadsdelen i Venedig. Den sträcker sig som en halvö öster om staden och har fått sitt namn från en medeltida fästning som byggdes på ön San Pietro. Här byggde den venetianska republiken sina fartyg under 1600- och 1700-talet och här finns Venedigbiennalen med sina utställningar av kontor och trädgårdar.

venedig-vaporetto

San Marco

San Marco är Venedigs hjärta och den mest centrala delen i staden. Här finns stans mest kända piazza, den stora San Marco-platsen, som så ofta syns på bild med flockar av duvor. Här står Markuskyrkan (Basilica di San Marco a Venezia) och klocktornet Kampanilen.

Runt torget och i området finns Basilica di San Marco, Palazzo Ducale och Doge-platsen, Biblioteca Marciana och Correr-museet. Var beredd på långa köer, eller satsa istället på att besöka Café Florian, Harrys Bar eller fönstershoppa på bland lyxaffärerna på “Mercerie”.

venedig-shop

San Polo

San Polo har fått sitt namn av stans näst största torg Campo San Polo. Gå från San Marco-området över Rialto-bron så är du där. Här finns en marknad, små butiker och kyrkan St James. Satsa framför allt på att försöka ignorera horderna av turister på Rialto-bron, stanna till och njut av utsikten och båttrafiken på Canal Grande.

venedig-shopping

Santa Croce

Santa Croce är porten till staden. Här finns järnvägsstationen St:a Lucia och den stora busshållplatsen som ligger på Piazzale Roma. Härifrån går vaporetton, båtbussen som är det bästa färdmedlet i stan. Santa Croce har fått sitt namn från en gammal kyrka förstördes under Napoleons tid.

 

venedig-tag

Dorsoduro

Dorsoduro är den del av staden som står på mest stabil mark. Dorso duro skulle kunna översättas till den hårda ryggraden. Stadsdelen inkluderar även öarna Giudecca och Sacca Fisola. Här finns museer, palats, kyrkor, restauranger och barer och därför även väldigt mycket turister.

Så här tyckte vi om Venedig

Hur tar man sig till Venedig?

Categories: Italien, VenedigTags: , , ,

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.