På zoo i Villa Borghese

2 november, 2014

Villa Borghese är en plats att besöka, särskilt om man har barnen med sig. Antingen tar man spanska trappan upp eller så knallar man den slingriga vägen upp från Piazza del Popolo. Det finns förstås en massa andra vägar dit också, men jag har alltid kommit upp från det hållet.

Utsikten är fantastisk. Det blir tydligt att Rom har väldigt många kyrkor när man ser alla kupoler på en gång. Till Villa Borghese tar sig italienare och andra som bor i den stökiga staden för att se lite gräs och lyssna till lugnet.

Hundar rastas och joggare kryssar mellan turister som promenerar eller cyklar runt i den stora parken. Cyklar finns att hyra, även barncyklar och cykelvagnar för två eller fyra personer.

Följ skyltarna mot Bioparco

En bra bit in i parken ligger ett zoo, Bioparco di Roma. Egentligen är jag inte så förtjust i djurparker. Jag tycker synd om djuren och tröttnar fort på att titta på inhägnader som verkar tomma eftersom djuren gömt sig. Men nu gör vi Rom med barnen och vägskyltar hade skvallrat för 7-åringen – hon var fullt medveten om att det fanns ett zoo i stan och dit skulle vi.

Det var glest med folk och djuren höll sig framme. Vi såg giraffer, grisar, kameler, minst tio sorters getter, vildhundar, en ko, elefanter, lejon, tigrar och papegojor av olika slag. Allra längst stannade vi hos aporna.

Parken i sig är trevlig. En liten väg slingrar sig mellan de olika djuren och det är grönt och lummigt. Djurens miljöer ser okej ut även om de förstås är alldeles för små. Barnen fick springa av sig och nådde upp att se nästan överallt.

Vi såg att många turister hoppade på ett litet tåg som körde runt i parken. En röst berättade noga vilka djur de passerade, men vi såg aldrig tåget stanna till. De som åkte med kan alltså inte ens ha skymtat djuren. Märkligt upplägg.

Vi gick runt i säkert tre timmar. Det var tunt med folk i djurparken och de flesta caféer och restauranger var stängda. Det är säkert en helt annan sak att besöka stället under sommaren när det är varmt. Jag skulle gissa att det då är fullt med folk, att det finns fler öppna matställen och att djuren är trötta och söker skugga.

När vi kom ut vi kom ut var vi hungriga. Att hitta matställe i Rom är dubbelt. Å ena sidan finns det bra mat i stort sett överallt. Å andra sidan vill man inte sätta sig var som helst när man har ett fåtal dagar i Rom. Jag och Mannen vill ha något trevligt, gott och inte med turistpriser. Det kräver kunskap eller tur.

Pizza al taglio och tavola calda

Nu försökte vi ta oss ut ur Villa Borghese så fort som möjligt. Vi hamnade vid den gamla stadsporten vid Piazza del Popolo. På själva piazzan ligger några barer med upptrissade priser och alldeles för artiga servitörer, vi ville ha något mer genuint. Precis utanför den gamla stadsporten börjar det moderna Rom. Det är lite skitigt och stökigt, men också charmigt på sitt sätt. Några enklare barer samsas med Mc Donalds och ett gäng loppisstånd. Vi hamnade på en ställe som serverade Pizza al taglio – pizzabitar, och tavola calda, alltså några varma rätter att välja mellan.

Maten var helt ok, barnen ritade på pappersduken och vi körde ett parti Svarte Petter.

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.