Campo de´ Fiori

18 november, 2014

resa med barn till italien

Campo de’ Fiori – morgon, dag och kväll

På morgonen hörs ljudet av affärs- och barinnehavare som startar dagen genom att dra upp sina jalousier så att det rasslar. Kaffedoften blandas med lukten av blommor, frukt och grönsaker när försäljarna gör i ordning sina stånd.

Under hela dagen och eftermiddagen är det full fart. Italienarna klämmer på grönsakerna, prutar och skvallrar. Turisterna tittar mest på de färgglada härligheterna och köper souvenirer. I utkanterna av torget kretsar de gatuförsäljare som saknar tillstånd och som ständigt jagas av polisen. Vad de säljer varierar.

Just nu är det små vattenfyllda gummigrisar som blir platta när de kastas i golvet, för att sedan snabbt återfå sina runda form. Selfiesticks säljs också i varje gathörn. Det är alltså pinnar som gör det enkelt att ta en selfie med mobilen.

Utmed husväggarna runt torget ligger serveringarna kant i kant. Det dricks öl, kaffe och prosecco hela dagen. Inkastarna lockar med turistmenyer, 3 rätter för 10-15 euro. Jag är egentligen emot att sätta mig på de värsta turistställena, men jag måste erkänna att jag trivs på en stol i solen där på torget. Det finns så mycket att titta på och barnen kan springa fritt, i alla fall när grönsaksstånden plockats ner och de små truckarna tagit hand om grönsaksblast och övermogen frukt.

Mat, vin och folkliv

Nu på hösten blir det kväll redan vid sex. När mörkret kommer tänder restaurangerna ljus och gasolvärmare. Musiker och gatukonstnärer hittar sina platser på torget och restaurangerna och vinbarerna fylls.

Vi har passerat torget flera gånger under våra dagar i Rom. Barnen har köpt en ganska gräslig spraymålning som de älskar och vi vuxna har försökt sätta namnen på elgitarr-covers över ett glas gott rödvin.

För den som inte vill äta precis på torget finns det flera bra restauranger i området runt omkring. En av de ligger på Via dei Balestrari som utgår från torget. Det är den första trattorian på höger sida av gränden. Det är litet och enkelt, men maten är god! En klassisk bruschetta och straccetti alla romana, tunna köttstrimlor med färsk rucola är mina favoriter på det stället. På Piazza Farnese som ligger ett kvarter från Campo de´ Fiori finns en restaurang som bara har öppet på kvällarna. Där har vi ätit fantastiska fyllda friterade zucchiniblommor – fiori di zuccha och tittat på Birgittaklostret som ligger bredvid.

Man kan säga Campo dei Fiori eller Campo de Fiori – Blomstertorget. Det vill man inte missa!

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.