Hyra lägenhet i Rom

26 november, 2014

Rom med barn

Att hitta boende i Rom

För några år sedan när vi reste utan barn nöjde vi oss med en säng, ett bra läge och varandra. Nu har kraven höjts lite. Läget, renligheten och den allmänna standarden har blivit viktigare, men vi är ändå hyfsat lätta att förnöja.

Idag kan man, med hjälp av olika bokningssajter, hitta bra boende på i stort sett alla platser på jorden. Det enda som behövs är en dator, tid och tålamod.

Airbnb.com, Homeaway.com, Ownersdirect.co.uk, Booking.com och Hotels.com är några exempel på sajter med stort utbud. De europeiska storstäderna har ofta lokala aktörer som erbjuder lägenheter. Här är några som hyr ut just i Rom:

https://www.romeloft.com/

https://www.go2rome.com/

https://www.gowithoh.com/vacation-rome-apartments/

https://www.retrome.net/rome/serviced-apartments/

 

Centralt med terass

När vi skulle boka boende den här gången ville vi bo i lägenhet och tre saker var viktiga för oss:

1. Läget

Om man spenderar en långhelg eller en vecka i Rom är det mycket värt att bo centralt. Särskilt om man ska resa med barnen. Det är så skönt att slippa tunnelbana, buss och även taxi. Att bo så att man kan mellanlanda hemma en stund på eftermiddagen och ha gångavstånd till sängen när man gjort stan på kvällen är en riktig semesterhöjare.

De områden som stod på vår önskelista var:

Piazza Navona
Campo de´ Fiori
Piazza di Spagna
Pantheon

Alltså mitt i smeten och nära till allt det viktigaste på båda sidor om floden Tevere. Här är några andra områden i Rom:

Runt Termini (centralstationen) är priserna lägre än i andra centrala områden, men det är ofta lite stökigt kring stationsområden och Rom är inget undantag.

Trastevere är härligt, men området som går under det namnet är stort och vissa kvarter är bättre än andra. Här gäller det att veta var i Trastevere man hamnar.

Monti är inte så känt som område, men det är fint. Det ligger nära Colosseum och Forum Romanum och befolkas mer av romare och studenter än av turister.

Många gillar att bo nära Sankt Peterskyrkan, men vi föredrar mer liv och rörelse än så. Det är en bit att gå till sevärdheter och ställen som Piazza Navona, Fontana di Trevi, Via del Corso och Trastevere.

2. En uteplats

Semester är att äta frukost på en terrass eller balkong, att ta ett glas eller en kaffe med utsikt på eftermiddagen. Utan terass växer känslan av att gå miste om storstadens dolce vita när barnen har somnat. En terass ger helt enkelt Romvistelsen guldkant.

3. Bra värme

Italienska hem kan vara hemskt kalla och fuktiga under hösten och vintern. Även om solen ofta skiner sjunker temperaturerna på nätterna, kondensen rinner på fönsterrutorna och duschvattnet räcker sällan till att värma en hel familj. Vi sökte därför en varm lägenhet, alltså utan stora fönster och stengolv. Om vi hade åkt i augusti hade vi förstås jagat just det – vackra fönster, svala golv plus air conditioning och myggnät.

Ute i sista minuten

Det var lätt att göra en önskelista, men svårare att hitta det rätta boendet eftersom vi började söka alldeles för nära inpå avresa.

Efter mycket letande hamnade vi i området som kallas Prati och ligger på samma sida om floden som Castel Sant’Angelo och Peterskyrkan. Prati är ganska stort, men vår lägenhet låg vid Piazza Cavour, bara två kvarter från floden och en bro över till Piazza Navona.

Piazza Cavour var för några år sedan ett trist busstorg, men nu har det rustats upp till en fin park med palmer som ramar in pampiga Palazzo di Giustizia, domstolsbyggnaden. Själva lägenheten hade två rum, kök, badrum och en stor terrass med utsikt över torget. Vi åt härliga frukostar där, men kvällshänget blev det inte mycket av. Barnen orkade mer än vi räknat med och när vi kom hem var det oftast så sent att även vi vuxna slocknade. Det i sig öppnar upp möjligheter för andra sorters resor framöver!

Tips för dig som ska boka semesterlägenhet

Det tar tid att söka lägenhet, särskilt om man skickar iväg en förfrågan i taget. Även om datumen verkar lediga är lägenheterna ofta bokade och att få svar från uthyraren kan ta en dag eller två. Att då börja från start och söka igenom alla bokningssajter igen är frustrerande.

Mitt tips är därför att ta tag i det ordentligt vid ett tillfälle. Spara alla boenden du gillar i en länklista och skicka iväg många förfrågningar på samma gång för att inte förlora tid och möjligheter. Att kika på lägenheter är en väldigt rolig del av planeringen om man är ute i god tid och kan välja och vraka!

Här är lägenheten vi hyrde: Attic in the heart of Rome.

 

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.