Kort rapport från TUR-mässan i Stockholm

14 oktober, 2015

tur-mässan i stickholm

Det har gått lite tid, men jag måste ändå berätta kort om TUR-mässan i Stockholm. Eftersom jag aldrig har varit på mässan i Göteborg hade jag inte så mycket att jämföra med, men jag pratade med både besökare och utställare för att höra vad de tyckte.

Folk som tidigare besökt TUR i Göteborg berättade att den största skillnaden var att Stockholmsmässan är mindre till storlek och mer familjär. Lokalen var luftig och besökarna verkar ha uppskattat att det fanns tid till att prata med utställarna, få svar på frågor och sätta sig in i de många erbjudanden som såldes exklusivt under mässan.

TUR som i turism
Jag pratade även med Farhad Kakavand, som är ansvarig för TUR-mässan. Han verkade nöjd med valet av lokal att det lite ovana upplägget med små montrar tagits väl emot av både utställare och besökare. Mässan hade förstås färre besökare än i Göteborg, men det var väntat eftersom mässan inte är så välkänd här än. Nästa år är målet att få dit fler besökare och att locka fler familjer.

Många stockholmare som jag har pratat med har dålig koll på vad TUR-mässan egentligen är. En del verkar tro att det handlar om en mässa, mest med fokus på friluftsliv och vandring. Så är inte fallet.

På mässan ställer aktörer från hela världen och förstås Sverige ut. Sri Lanka, Kina, Sydafrika, Peru, Puerto Rico, Polen, Kroatien, Malta, Grönland, Småland, Tobago, Östergötland och Astrid Lindgrens värld var några av de utställare jag pratade med. Jag träffade även representanter från Utrikesdepartementet, World animal protection, Schyst resande och Magasinet RES. Alla besökare kunde delta i en tipsrunda mellan montrarna och vinsterna var generösa och många.

Hur många blir vi nästa år?
Det fanns två scener där olika föreläsare delade med sig av reseberättelser från morgon till kväll. På förmiddagen var det fullt av folk som lyssnade. När jag stod tog plats på scenen, för att dela med mig av mina erfarenheter efter ett år som resebloggare, hade publiken glesnat och mässan gick mot första dagens slut.

Att inspireras kring resor, lyssna på reseberättelser och ta del av erbjudanden, på en mässa mitt i city passar förstås stockholmarna. Det ska bli så spännande att se hur mässan utvecklas till nästa år. Jag tänker mig fler matinslag, något roligt för barnen och lika många erbjudanden som i år. Jag hoppas på en ny inbjudan till att stå på scenen nästa år och då tror jag att det kommer att vara fullt!

 

 

 

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.