På matmässa i Napoli

17 december, 2014

reseblogg travel blog matmässa

Gustus är en alldeles ny mässa i Napoli, med fokus på mat och vin från Campania. Regionen Campania, eller Kampanien som den kallas på svenska, ligger vid den italienska stövelns vrist och är mest känt för Napoli, Pompeji, Amalfi-kusten och öarna utanför med Capri i spetsen.

Vin, pasta och mozzarella

Gustus hölls för första gången i början av december i år och lockade både mat- och vinproducenter som ville visa upp sina alster. Vanligtvis brukar utställarna skicka sina säljare, marknadsförare eller produktexperter till mässa, men de flesta som ställde ut på Gustus var så pass små eller nyetablerade att de ännu inte anställt något ansikte utåt.

Engagemanget och stoltheten kring produkterna lyste upp hela mässan. Vin, olivolja, buffelmozzaella, nystoppade korvar, fikonvinäger, färsköl och mycket annat avsmakades och det var både rörande och väldigt spännande att möta blyga bönder med jord under naglarna och massor av kunskap om sina olika produkter. Den som har hört en italienare prata mat vet att det görs med största allvar. Livet kretsar till stor del kring måltiderna och det finns en naturlig känsla och kunskap om mat och råvaror.

Stoltheten över regionen Campania gick inte att missa. Campania är en region som ibland hamnar i skymundan trots allt den har bjuda. Visste du att pizzan uppfanns i Napoli och att inslata caprese, alltså mozzarella, tomat och basilika också har sitt urspung i trakten? Babá, ett muffinslikande bakverk dränkt i Rom, limoncello eller annan likör, tillskrivs också Napoli men gillas över hela landet.

Slowfood och råvaror av högsta kvalitet

Den fabrikstillverkade pasta som vi köper i affären tar ca 2,5 timme att tillverka fick jag berättat för mig. När den görs enligt gammal tradition och med riktigt fina råvaror tar samma process upp till fem dagar. En typiskt italiensk pastamodell är Paccheri, en slags breda rigatoni, oftast utan ränder. Paccheri betyder samma sak som Schiaffi, alltså örfilar.

Napoletanarna har mycket av det som vi svenskar tänker är typiskt italienskt. Pizza, mandolin och tvätt som torkar i trånga gränder. Under några dagar fick jag möta en stad som både utmanar och charmar. Tack Gustus för att jag under några dagar fick trilla ner på denna plats och ta chansen att smaka, lukta på och njuta av mat och vin från de stolta producenterna från trakten.

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.