En dag i Sierra Nevada

11 januari, 2015

sierra-nevada-backar-turisterna

Både jag och Mannen åkte skidor som barn. Åtminstone en vecka om året. Vi gillar båda fjäll- och alpresor, men vår längtan efter värme och ljus har gjort att vi hittills har valt bort snö och berg för platt mark och sol. På samma gång har vi haft känslan av att snuva våra aktiva och snöälskande barn på att svischa nedför vita backar. Nu när vi ändå var i närheten tog vi tag i saken och åkte till Sierra Nevada över dagen.

Två timmar från dörr till lift

Från dörren i Fuengirola till liften tog resan drygt två timmar. Vi stack vid sju på morgonen och såg solen gå upp över kusten. Betalvägen till Sierra Nevada är ny, bred och lättkörd. Sista biten upp till berget är kurvig men inte särskilt lång. Väl framme parkerade vi i garaget, tog hissen upp till skiduthyrningen, köpte liftkort och tog kabinen upp. Otroligt smidigt!

 

sierra-nevada-barnbackar-barnlift-turisterna

sierra-nevada-barnlift-turisterna

Nybörjarbackar och rullband

Barnen som aldrig stått på skidor tidigare började i den svagt lutande nybörjarbacken. Där finns åkband som sakta skjutsar upp stora och små noviser. På väg upp i kabinen var barnen på topp, laddade och förväntansfulla. Efter två skakiga åk var motivationen borta och de redo att åka hem. Vi pausade, peppade, stoppade i oss lite socker och satsade mot de stora backarna. Fyrstolen tog oss till toppen och med varsitt barn mellan benen och plogade vi oss ner i stora svängar. Tre timmar senare åkte båda på egen hand; storasyrran fixade hela backen och den lilla de flackare partierna. En mycket lyckad första gång.

Sol och tomma backar

Att åka skidor i Sierra Nevada med barnen är underbart. Om man undviker storhelger är backarna oftast tomma, liftköerna korta och vädret kanon. Vi hade strålande sol och någon minusgrad, men inte så mycket snö. Tidigare år har vi varit där utan barn lite i februari – mars och då har det funnits mer snö.

sierra-nevada-staden-turisterna sierra-nevada-byn-turisterna

En by som blir bättre och bättre

Skidorten har utvecklats under de senaste åren, både vad det gäller skidsystem och utbudet i byn. Det finns restauranger, caféer, en liten mataffär, flera skiduthyrare, hotell och stugor. After ski är inget spanjorerna sysslar med, men man kan istället få en skön stund i solen på någon av uteserveringarna. Jag tror att det är ganska ovanligt att det ligger snö i själva byn, där brukar det vara barmark.

När liftarna stänger vid halv fem lämnas skidorna tillbaka. Bubbel, kaffe och milkshake i solen blir en fin avslutning på dagen. Hissen tar oss till bilen och vi rullar tillbaka mot den varma kusten. Lagom är bäst tänker mamman i familjen som tycker att en dags skidåkning räcker alldeles utmärkt.

 

Barnens recension

“Först var det jobbigt, sen blev det roligt. Vi var faktiskt riktigt bra på att åka skidor och vill gärna göra det igen. Men inte imorgon.”

 

sierra-nevada-afterski-turisterna

sierra-nevada-backar-turisterna

Följ vår blogg med Bloglovin


 

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.