10 saker att göra i Fuengirola

9 mars, 2015

tips på saker att göra i Fuengirola - resa med barn

Vill du ha tips på saker att göra i Fuengirola? Många är de svenskar som bosatt sig på spanska solkusten och ännu fler är vi som då och då åker dit för att hälsa på mor- och farföräldrar, kusiner och vänner. Städerna utmed kusten kryllar av engelsmän, norrmän, danskar och svenskar och en av de mest populära platserna för oss nordbor är Fuengirola. Här finns en svensk skola, svenska kyrkan och en stor koloni av människor som sökt sig från Sverige eller till ett skönare klimat.

Solkustens svenskparadis

Själva staden består av en lång strandpromenad med ett pärlband av chiringuitos, små spanska restauranger med uteservering på stranden. På andra sidan gatan ligger engelska pubar, pizzerior och affärer som säljer allt man kan behöva och klara sig utan – badbollar, solglasögon, smycken, glass, sprit och cigaretter. Vid första anblicken är staden ett turistjippo kantat av fotbollsvrålande tyskar, rödbrända engelsmän och sangriaskålande svenska pensionärer. När man lär känna staden är den mycket mer än så.

En perfekt utgångspunkt för en händelserik semester

Kyrktorget utgör centrum. Där finns den välbesökta kyrkan, spanska farbröder på parkbänkar och barn som leker medan föräldrarna äter tapas på Bar La Plaza. På gatorna runt omkring hittar man mataffärer, apotek, de vanligaste spanska butikerna; Zara, Berschka, Ousho, Mango och diverse sko- och väskaffärer.

Många åker till Marbella, Fuengirola eller Benalmadena för att sola, spela golf eller cykla. Andra kombinerar solsemestern på spanska kusten med en resa till Marocko eller Portugal. Vi har förmånen att ha barnens farmor och farfar boende i Fuengirola och har därför tillbringat mycket tid där sedan barnen var riktigt små. Här kommer våra tio favoritplatser – för hela familjen.

 

1. Strandhäng

Vi är på stranden oavsett årstid. På sommaren åker vi helst till dit under för- eller eftermiddagarna. Mitt på dagen när det är som hetast söker vi pool eller åtminstone skugga. Vår, vinter och höst tillbringar vi dagarna i närheten av restaurangerna vid stranden. Innanför vindskydd finns solsängar att hyra och medan barnen plockar snäckor, bygger sandslott eller doppar tårna i vattnet får vi chans att läsa, ta något att dricka och prata om sådant som inte alltid hinns med hemma i vardagen.

Utmed strandpromenaden finns små lekplatser och många restauranger som serverar skaldjur, sallader, grillad kyckling och massor av mat i friterad form. Luncherna blir långa när barnen kan leka inom synhåll på stranden.

Fuengirolas strand går utmed nästan hela staden men är trots sin längd oftast proppfull. Den som har bil kan lätt ta sig till bättre stränder där det finns mer plats och nästan alltid en bra liten restaurang. Vi brukar åka till Cabopino som ligger västerut eller La Herradura som ligger österut. Båda stränderna är välbesökta, men om man orkar gå en bit blir det luftigare på sanden. Bra att veta är att en del av Cabopinos strand är reserverad för nudister.

fuengirola - resa med barn - reseblogg

2. Utflykt till Malaga

Tåget från Fuengirola till Malaga tar ungefär 40 minuter och stannar vid många små städer på vägen. Att strosa runt på gatorna, torgen och längs kajen i hamnen är trevligt. Timmarna går när man äter långlunch, stannar i parken vid hamnen, äter glass och testar sherry i någon av gränderna.

Pablo Picasso föddes i Malaga och hans släkt har donerat nästan 300 konstverk som hänger på Picasso-museet i centrum av Malaga. Inte långt därifrån ligger även Museo Carmen Thyssen, en filial till Museo Thyssen-Bornemisza i Madrid. Här finns fler spanska 1800-talskonstnärer att upptäcka.

Nybyggda La Térmica är ett stort kulturhus. Vi har inte varit där än, men de verkar ha mycket på gång.

 

3. En dag i Sierra Nevada

Att åka från Fuengirola till Sierra Nevada tar drygt två timmar med bil. Där väntar (för det mesta) soliga och, om man undviker helgdagar, folktomma pister. Det finns två nybörjarbackar med åkbandslift och ett bra utbud av backar med varierande svårighetsgrad och makalös utsikt.

Jag personligen tycker att skidsemester är så mycket mer än själva skidåkningen och här får man verkligen många härliga stunder. Liftköerna är korta och backarna långa, stunden i sittliften är lika bra som åkningen när solen värmer. Lunch, glass och kaffe ackompanjeras av spansk smörmusik som vrålar över uteserveringen.

Den som tröttnar på snö kan göra en utflykt till den charmiga studentstaden Granada eller ägna en dag åt trädgårdarna och de moriska templen i Alhambra.

Här kan du läsa mer om Sierra Nevada eller se vår film därifrån.

 

fuengirola - resa med barn - reseblogg

4. Ridning

Det finns många stall i Andalusien och flera av dem drivs av skandinaver. Det kanske inte är något att eftertrakta i sig, men det underlättar om ridlärarna pratar svenska om barnen ska ta ridlektioner.

Ridvägarna i bergen längs kusten är fina och klimatet gör att det går att rida ute året runt. Vi har just börjat vår upptäcksresa när det gäller möjligheterna att rida och umgås med hästar i området kring Fuengirola. Vi har besökt Sunny Stables några gånger och tycker mycket om att rida där.

Här kan du läsa mer om Sunny Stables och se vår film därifrån.

rida i spanien - resa med barn - reseblogg

 

5. Söndagsmarknad

Vad är en semester utan ett besök på en marknad? På den stora marknadsplatsen i Fuengirola är det fullt av försäljare på tisdagar. Samma marknad vandrar runt i olika städer på kusten under i stort sett hela veckan. Det som säljs är billiga kläder, musik, leksaker som låter alldeles för högt, krimskrams och väskor och skor som är kopior av kända märken. Ibland finns mer loppisliknande stånd som kan innehålla guldkorn för den som är intresserad av gamla prylar.

Om man vill handla mat är det bättre att bege sig till någon av saluhallarna i staden. Ingen av dem är överdådig, men det finns lite kryddor, fisk, kött och grönsaker. Den största ligger i hörnet vid tågstationen.

fuengirola - resa med barn - reseblogg

6. Parque Aquatico Mijas

Det här är barnens sommarfavorit, utan tvekan. Här finns pooler, ett gäng vattenrutschbanor och mindre bassänger med roligt för de små barnen. Runt om finns solsängar, gräsmattor, en liten scen och stånd där det säljs hamburgare, glass, våfflor och andra sötsaker. Lika mycket som barnen älskar det här stället bävar jag för att gå dit. I mina ögon är det skränigt, stökigt och olidligt att stå och huttra i kön till de olika rutschbanorna. Som är tur är Mannen ett vattendjur som inte har något emot att kasta sig ut i de brantaste rören. Aquamijas har öppet under sommarsäsongen.

 

7. Sjörövarparken

För de mindre barnen är sjörövarparken en härlig plats. Lekparken består av ett stort skepp med klätterställningar, rutschbanor, broar och utkiksplatser. Bredvid parken finns en servering där föräldrar dricker kaffe, öl eller aperitif. På menyn finns även minipizzor, sallader och goda baguetter.

Kombinationen bra café och lekplats är något man ofta hittar i Spanien och alldeles för sällan i Sverige. Småbarnsföräldrar som lider av sömnbrist och som ägnar hela dagarna åt att passa barn behöver den här typen av sköna platser – där barnen kan leka säkert och övervakas på avstånd. Sjörövarparken är roligast för barn som är 3-7 år och egentligen heter den Parque de Poniente.

 

fuengirola - resa med barn - reseblogg

 

8. Bioparc – Fuengirolas zoo

Om vi bortser från hela frågan huruvida djurparker över huvud taget borde finnas är Fuengirolas zoo en trevlig plats för barnfamiljer. Det gjordes om för några år sedan och jämfört med hur det såg ut innan djuren fått det mycket bättre. Här finns apor, krokodiler, flamingos, antiloper, en tiger, massor av fåglar och andra djur från hela världen. Man promenerar på en slingrig väg i lummig grönska och turen tar ungefär 2 timmar om man tar det lugnt. Bioparc ligger mitt i stan och det kostar ca 20 euro per vuxen och 13 euro per barn.

 

spanien marocko - resa med barn - reseblogg

9. Utflykt till Afrika

Från den spanska sydkusten går det snabbt att ta färjan över till Marocko. Den snabbaste resan går från Tarifa till Tanger. Båten går flera gånger om dagen och överfarten tar bara 35 minuter. Det går även att komma till Tanger från Gibraltar, eller till de spanska enklaverna Ceuta och Melilla från Malagas hamn eller Almeria. Resan över tar runt en timme och det gör att det går alldeles utmärkt att åka över dagen. Vi har provat på resan Tarifa – Tanger som är den bästa rutten om man vill slippa ta med sig bilen. Vi parkerade i Tarifa och tog båten som stannar i Tangers hamn mitt i stan.

Här kan man boka färjebiljetter. 

Snart publicerar vi blogginlägg och film om vår dag i Tanger här på bloggen. Registrera dig om du vill ha ett mail när det ligger uppe!


 

 

10. Shopping

Shoppingen är kanske inte de små barnens favoritsysselsättning, men det är ganska trevligt att spendera en stund i ett svalt shoppingcenter när sommaren är som hetast, eller när julrean är i full gång. Den som vill shoppa kan antingen ta en promenad på huvudgatan i Fuengirola eller promenera ca 20-30 minuter till Miramar. Miramar är ett shoppingcenter i två våningar med de vanligaste butikerna och en enorm mataffär. Den som är ute efter märkeskläder bör istället bege sig till El Corte Inglés som ligger i utkanten av stan eller till La Cañada som ligger i närheten av Marbella.

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.