Gibraltar. Apor, shopping och Union Jack!

28 maj, 2016

Gibraltar

Så äntligen blev det av. Vi åkte till Gibraltar – England mitt i Spanien. Här vajar brittiska flaggor, pubarna ligger på rad och kioskerna dignar av Ribena, Polo’s och Maltesers. På bergets topp finns strålande utsikt och busiga apor. Kan det bli bättre?

Gibraltar blandar England och Spanien

Gibraltar är engelskt territorium som delar hela sin landsgräns med Spanien. Det officiella språket är engelska, men många pratar spanska. Gibraltarborna är engelsmän, spanjorer och européer som bosatt sig på halvön under 300 års tid.  Under spanska tronföljdskriget förlorade Spanien Gibraltar till en brittisk-nederländsk styrka och vid freden i Utrecht 1713 blev Gibraltar brittiskt.

Aporna var höjdpunkten

Tidigare var Gibraltar ett skatteparadis och många åker fortfarande hit för att fynda juveler, sprit, tobak och kosmetika. Vi valde helt bort shoppingen under vår dag på halvön och satsade istället på lunch i solen, vackra utsiktsplatser, promenad på småstadsgator och ett besök hos aporna på klippans topp:

 

 Fem tips till dig som åker till Gibraltar

  • Ta med passet! Annars kommer du inte in.
  • Om det är långa köer in kan det vara värt att parkera utanför tullgränsen. Det går bra att promenera in eller ta en buss.
  • Linbanan upp till berget ligger ca. 20 minuters promenad från centrum. Man kan köra upp på berget, men då får man stanna halvvägs och gå eller ta linbanan därifrån.
  • Den som vill upptäcka bergets tunnlar och skyddsrum kan ta en guidad tur.
  • Har du engelska pund som ligger och skramlar? De funkar. Det är verkligen England i Spanien; fish and chips och häng på puben.

Mata inte aporna

Jo just det, ett tips till. Mata inte aporna! Det kostar dyrt. Håll i väskan och gå inte för nära. De är nyfikna och sociala, men inte tama. Vi såg en liten kille som skulle ta en bild med en apa. Han blev skrämd och tappade mobilen – apan plockade blixtsnabbt upp telefonen och försvann med den ut i det branta bergets grönska.

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.