Weekendresa med barn

3 april, 2016

rom-hund

Finns det något bättre än att åka på weekendresa? Allra helst på våren eller hösten när Sverige är svalt och värmen i Sydeuropa är som en svensk sommardag. Att komma bort en helg ger så mycket energi och man hinner ju mer än man tror på ett par dagar. Här kommer våra tre favoritstäder när det gäller weekendresa med barn.

Lilla Split rymmer allt man kan önska

Kroatiens kustpärla har lite av allt; en hamnpromenad med vänligt folkliv som bjuder på roligt fram till sent på kvällen. En sandstrand, som inte är landets finaste, men som duger alldeles utmärkt för badglada barn och vuxna som vill få en smak av sommaren. Ett litet historiskt centrum med marknad och vackra byggnader. Till det några shoppinggator och mysiga gränder och torg. Staden perfekt för helgresan! Att flygresan bara tar 2-3 timmar och att priserna är lägre än på de flesta ställen i Europa ger staden ännu fler plus.

 

kroatien-fisk

Passa på att äta grillad färsk fisk när du är i Split!

Kroatien-split

Om du förlänger din vistelse finns det flera fina öar att besöka. Hvar, Brac och Vis ligger strax utanför Split.

Barnvänliga storstaden Rom 

Rom är en stor stad, men de flesta sevärdheterna ligger så nära varann att det räcker med en halvdag för att se mycket. Spanska trappan, Fontana di Trevi, Pantheon, Piazza Navona och Campo dei Fiori ligger som på pärlband. Lägg till ytterligare en halvdag om du vill kika på Colosseum, Mussonlinis skrytpalats Palazzo Venezia och Sankt Peterskyrkan. Även korta ben orkar runt om glass- och lekpauserna är många.

Italienarna är kända för att vara barnvänliga och det gäller även i huvudstaden. Barn får ta plats och synas även på restauranger och museer. Bilfria piazzor och lugna gränder bjuder på äventyr för små och lugna stunder för vuxna. I pizzans och pastans land blir alla magar mer än glada.

 

rom-hund
Att strosa i Roms gränder är lycka!

rom-weekend

Vi tittar på ruiner medan barnen spanar efter katter på Largo Argentina.

 

Kultur, mat och folkliv i Malaga

I Malaga är temperaturen behaglig nästan hela året och barnen är en självklar del av stan, fram till sent på natten. Katedralen, Picasso-museet och det stora kulturhuset erbjuder barn- och vuxenvänlig kultur. Den nya hamnen har lekplats och stora ytor att springa på mellan små caféer och barer, den bilfria stadskärnan också. Tapaskulturen gör det lätt att hitta mat för alla. Om barnen är kinkiga brukar toast eller grillad kyckling med pommes frites vara säkra kort.

Malaga är en perfekt utgångspunkt för andra utflykter till andra mindre kuststäder, bergsbyar, Sierra Nevada och Marocko.

malaga-mat

Missa inte almejas, boquerones och calamares om du gillar skaldjur.

Malaga-hamnMalagas hamn är ganska nyligen omgjord. Bra för promenader, joggingturer och lek.

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.