Mallorca runt med bil. På tre dagar.

3 januari, 2016

palma runt med bil

Mallorca är verkligen den perfekta platsen för den som vill uppleva mycket utan att spendera alltför lång tid i bilen. Vi körde Mallorca runt med bil, på tre dagar. Det bästa har vi samlat i en film på två minuter.

 

Vi är nybörjare på Mallorca, så den som känner sig manad får gärna fylla på med tips och råd om hur man bäst väljer bland allt det fina som finns att upptäcka. Jag gör ändå ett försök att göra en grov sammanfattning av det vi såg under vår lilla roadtrip:

Palma Nova och Magaluf var inte för oss

Vi hyrde en bil, fattade en gratiskarta av sämsta kvalitet och körde från Palmas flygplats västerut. Första tänkta stopp, Palma Nova och Magaluf, blev inga stopp. Genom nedvevade rutor insåg vi att de omtalade platserna var ännu mindre inbjudande än vi föreställt oss, så vi styrde snabbt kosan norrut. Jag tror att vi hade vunnit på att resa österut längs Mallorcas södra kust, den verkar mer genuin och oförstörd. Där finns också vackra stränder, så dit åker vi nästa gång.

mallorca med bil

Pittoreska Valldemossa och Port de Sóller

När vi kört norrut en dryg timme kom vi till den pittoreska bergsbyn Valldemossa. En mycket instagram- och promenadvänlig plats, om än lite kylig just den här dagen. Höstvindarna jagade oss in i bilen och vi körde vidare mot Port de Sóllers gulliga hamn. Där började regndropparna falla och vi tog skydd på ett café med mjuka soffor. Kaffe, varm choklad och äppelkaka. Småbåtar, vatten och berg att vila ögonen på. Det måste vara en härlig sommarby.

Härliga stränder i Port de Pollensa och Alcudia

Sedan vidare till pärlan Port de Pollensa där vi stannade en natt. Det här tror jag är den perfekta platsen när det är varmt. Vi tog in på enkla Hobby Club Apartamentos som har pool, 20 meter till stranden och 15 minuters promenad till restauranger och shopping. Rummen är iskalla och ogästvänliga under den kallare årstiden, men säkert härligt svala på sommaren.

På morgonen väcktes vi av solen och sommaren var tillbaka. Vinterbleka och rusiga av badlust kastade vi oss ner till stranden och det faktiskt ganska varma vattnet innan vi körde vidare till Alcudia. Där fick vi se breda barnvänliga stränder som var förvånande folktomma. Förmodligen dignar de av barnfamiljer under högsäsong och det kan ju vara roligt det med.

Vår favoritstrand på östkusten: Caló des Burgit

Efter ett ljuvligt stopp på lyxiga Boutique Calatrava Hotel i Palma (mer om det i nästa inlägg) körde vi vidare till östkusten. Med kartan i hand chansade vi vidare och stannade vid lilla Porto Cristo för bad och lunch. Den lite större staden Cala Dór lockade med sina restauranger och butiker, men tiden var knapp så vi valde att söka upp vårt sista och bästa stopp: Caló des Burgit. En av de minsta och finaste stränder jag någonsin besökt. När vi kom dit var det sen eftermiddag och de 15-20 personer som hittat dit plockade ihop sina saker medan solen övergav sandstranden. Vi blev ensamma kvar, flyttade upp på klipporna och såg solen gå ner i den lilla viken.

Semesterns sista dopp var magiskt!

För att sammanfatta det hela skulle vi gärna utforska östkusten mer. Där verkar naturliga stränder och gulliga byar ligga på rad. Hit vill vi igen.

Mer läsning

Här kommer mer läsning för dig som är nyfiken på Mallorca och Palma:

Fem saker att göra i Palma

Portixol i Palma

Alla våra filmer på Youtube

Författare: Anna Kleinwichs Magnusson

Dela inlägget

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.